Maj 09, 2018
Kuchnia
Zdecydowanie najlepsze i najpopularniejsze!
DANIA GŁÓWNE TO:
- paella – potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu (zdjęcie obok)
- gazpacho – chłodnik z pomidorów i papryki
- chuleta de cerdo – kotlety wieprzowe
- fabada – jednogarnkowa potrawa z Asturii, głównymi składnikami są fasola i duża ilość wędlin: chorizo, „morcilla”, boczek
- tortilla española lub tortilla de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków
- tortilla francesa – omlet jajeczny
- gambas a la plancha – krewetki smażone na grillu
- Tinto de verano
- Sangria – (wino, owoce i lód)
- Horchata de chufa – napój chłodzący, wytwarzany z Cibory jadalnej
DESERY TO:
- churros – paluszki z ciasta parzonego smażone w głębokim oleju, zazwyczaj podawane do kawy lub gorącej czekolady
- turrón – odmiana nugatu, najczęściej sprzedawany w formie dużego batonu lub tabliczek, głównym składnikiem są migdały (całe lub zmielone), cukier i miód.
- alfajor – kruche ciastka z kajmakiem
- arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią na gęsto – potrawa pieczona w piekarniku, podawana na zimno.
- flan – rodzaj puddingu
PRZEKĄSKI TO:
- tapas – wszelkiego rodzaju zakąski
- patatas bravas – ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu i polane sosem
- oreja – ucho wołowe smażone we fryturze
Wygląda pysznie, gdy to czytałam pociekła ślinka!
Zgadzam się przepyszne!
Wygląda smakowicie!!!!
jadłabym